A Swarovski cég térhódítása

A Swarovski cég egy osztrák cég, mely üveggyártással és kristályüveg-csiszolással foglalkozik, valamint minőségi kristályüveg-ékszereket gyárt. Termékeit  a  világ több, mint 120 országában megtaláljuk. A cég emblémája egy hattyú, ami a tisztaságot és  eleganciát szimbolizálja. Évente két kollekcióval lépnek piacra: a tavaszi-nyári, és az őszi-téli darabokkal, melyek között klasszikus és extravagáns órák, ékszerek egyaránt találhatók.

A cég alapítója Daniel Swarovski, aki 1862-ben született Csehországban, egy olyan környéken, ahol egy nagy kristályüvegkészítő központ működött. Swarovskit már kisgyerekként is érdekelte a kristályüveg csillogása. Később apja műhelyében, és más csiszolóműhelyekben is inaskodott. Siemens és Edison technikai újításai hatására kifejlesztett egy kristályvágó gépet, amely a kristály megmunkálásában óriási lépés volt. Ennek használatával új korszak kezdődött az üvegkristályok világában. Daniel Swarovski 1895-ben alapította meg a céget, mely ma is családi vállalkozás formájában működik, a negyedik és ötödik generáció vezeti  ma azt.

A cég több részből áll, ezek egyike a SWAROVSKI nevet viselő ékszer és lakásdekorokat gyártó vállalat. A cég az ékszer és kiegészítők gyártásán túl foglalkozik még távcsövek, kristálycsillárok, kristálycsiszoló és vágó felszerelések gyártásával is. A termékpaletta igen széleskörű, dísztárgyak, ékszerek, órák, Disney –figurák, pendrive-ok találhatók a cég termékei között. Az új dizájn szerint a legfurcsább tárgyakat is kikövezik Swarovski kristállyal: fülhallgatókat, porszívókat, de még az autókat is.

A cég eleinte más ékszerkészítő cégeknek értékesített ékköveket,  de 1976-ban megalkották az első csinos kis  kristályfiguráikat, melyek sikere azóta is töretlen, Silver Crystal néven találjuk őket a polcokon. Az első ékszerkollekciót 1977-ben jelent meg az Egyesült Államokban, majd 1989-ben  Angliában, és Európa többi országában is piacra léptek. Ugyanebben az évben vette kezdetét a Daniel Swarovski divattervezés, melynek a kollekciójában exkluzív ékszerek és kiegészítők, ruhák szerepeltek.  1995-ben a cég a 100. évfordulóját ünnepelte, és létrehozta a Swarovski Kristály Világot. A Kristály Világ kiállítási központként, hangverseny- és fesztiválteremként egyedülálló a világon, melyet az ausztriai Wattens városban találunk.

A  Swarovski cég több nagy divatcéggel is együtt dolgozik, és hoznak létre közös kollekciókat, azonban csak és kizárólag nagy nevekkel dolgozik együtt, mint pl. a Dior és a Chanel. Egyébként a kristály szó ógörög eredetű, a krüsztallosz szóból ered. Szó szerinti fordításban valamilyen megfagyott dologra utal, mint pl. a jég. Valaha a szó kimondottan a kvarckristályra utalt, de a nyelvújítás során a jegőc kifejezéssel akarták magyarítani,de nem honosodott meg. A kristályoknak sokan természetfeletti, gyógyító hatást tulajdonítanak. Minden drágakő, féldrágakő kristály.

Az ékszerkészítés kellékeiként alkalmazott kristályok lehetnek természetesek vagy mesterségesek. Csillogásuk a hölgyek figyelemfelkeltését szolgálja. A mesterséges kristály alapanyaga a szilícium és ólom. Minél nagyobb a kristály ólomtartalma (ami a 30%-ot is elérheti) annál szebb a csillogása, amit a csiszolás még erősebbé tesz. A kristályok többnyire színezetlenül, kézi, vagy gépi csiszolással, gyönyörű megmunkálás utána kerülnek a vásárlókhoz. Olykor előfordul, hogy színezik is, ez természetes alapanyagokkal, titkos recept alapján készül.