Adalékanyag gázolajhoz – Biztonságunk és környezetünk érdekében!

Általánosságban kijelenthető, hogy főként a gázolajjal működő dízeles autók technikájában az elmúlt évtizedekben akkora fejlődés ment végbe, amivel az olajfinomítás nem tudott lépést tartani. Ezáltal például még mindig ugyanazt a gázolajat tankoljuk a mai, kifinomult motorral ellátott autókba, mint egykoron a hatalmas fekete füstöt okádó Ikarus buszokba, vagy IFA teherautókba. Ez természetesen nincs így rendben, még egy laikus is könnyedén megállapíthatja.

Éppen ezért amennyiben új, vagy nem túl régi dízeles gépjárművet veszünk, érdemes adalékanyagot adni a gázolajhoz, máskülönben könnyedén lerobbanhatunk, illetve nem várt hibákat tapasztalhatunk gépjárművünkkel, ami autómentéssel végződhet, és akár biztonságunk rovására is mehet. Az adalékanyagok az esetek jelentős többségében arra szolgálnak, hogy belülről is megóvják motorunkat – például a kormozódástól – de környezetvédelmi szempontból sem elhanyagolható a jelentőségük, hiszen adalékokkal nagyságrendekkel kevesebb nitrogén-oxid kerül a levegőbe, mint nélküle. Az Európai Unió területén idén szeptembertől lépett életbe az Euro 6-os szabályzat, ami egy új környezetvédelmi normát takar, és az újonnan eladott autók károsanyag-kibocsájtási szintjét szigorítja. Ezzel a gyártókat – és persze a használókat is – arra ösztönzi az EU, hogy minden eddiginél környezetbaráttá tegyék autóikat.

Ez a múltban eddig leginkább a méret-, valamint a tömeg csökkentésével tudták elérni, de akadtak bőséggel motorikus átalakítások is, elég csak a közvetlen befecskendezésre, a stop-start rendszerekre vagy a váltóáttétekkel való játszadozásra gondolni. A helyzet azonban az, hogy bár az újabb autók többsége igen, a néhány évesnél idősebb dízelmotorok esetében azonban bármilyen extra ellenére sem képesek tartani az Euro 6-os szabványt, ha csak nem kerül módosításra az üzemanyag is. Ilyen esetekben ajánlatos valamilyen adalékanyagot tenni az autóba tankolt gázolajhoz. Ma már többféle lehetősé is van erre a piacon – például az AdBlue –, amelyek lényege, hogy bár külön tartályt és betöltőnyílást igényel, de felszerelése után nem csak biztonságosabb és tartósabb lesz autónk, hanem a környezetvédelmi szempontok tekintetében is elképesztő mértékű javulást érhetünk el vele. Az adalékanyag szerepe, hogy a szelektív katalitikus redukció alatt a kipufogógázt 99 százalékban vízgőzzé és teljesen ártalmatlan nitrogénné alakítsa át. Az efféle adalékanyagok többnyire karbamid-oldatot tartalmaznak, ami egy kristályos vegyület, és segítségével autónk ugyanolyan teljesítmény, de sokkal optimálisabb működés mellett szinte semmiféle károsanyag-kibocsájtással sem rendelkezik majd, sőt mi több: szaga is teljesen eltűnik!

Természetesen mindennek nem csak pozitív, hanem negatív hatásai is vannak – már ami pénztárcánkat illeti. Az adalékanyagokat ugyanis folyamatosan pótolni kell, ha kifogy, autónk nem indul be, ezáltal ugyanolyan fontosságúak, mint például a motorolaj. A motorba szerelt tartály általában 20-25 literes – az autó típusától is függ –, ennyi adalékkal pedig akár 15-20 ezer kilométert is megtehetünk majd, tehát nem kell gyakori utántöltésről gondoskodni, nagyjából az olajcserével együtt elegendő utántölteni, ami az adalékanyag függvényében változik, hogy mennyibe kerül. Az utántöltés egyébiránt semmivel sem nehezebb vagy komplikáltabb, mint például az ablaklemosó esetében, tehát amennyiben biztonságunk és környezetünk védelme egyaránt fontos számunkra, hozzuk meg ezt az aprócska áldozatot mi is.