Amiért az apró betűket is el kell olvasnunk!

Mi, emberek, sokszor felületesek vagyunk. Még akkor is, ha pénzkérdésről van szó. Sok esetben meglátunk egy reklámot, – jelen esetben egy személyi kölcsönt hirdetőt – ahol nagybetűkkel olvashatjuk a rendkívül alacsony törlesztőrlészlet összeget,vagy az alacsony THM-et, és máris sietünk érdeklődni, intézkedni, hogy aztán csalódottan távozhassunk.

Teljesen nyilvánvaló, hogy a bank egy-egy konstrukciónál a legkedvezőbb THM-et, a legalacsonyabb törlesztőrészleteket említi élen, szedi azt nagybetűvel. Pedig apró betűsen ott állnak a részletek is, csak mi hajlamosak vagyunk átsiklani felette, hogy aztán mikor megtudjuk a ránk vonatkozó feltételeket, akkor úgy érezzük, hogy becsaptak minket.

Milyen esetekben fordulhat ez elő?

Ha egy bank a személyi kölcsönét hirdeti, akkor nagybetűkkel írja, hogy mennyi a THM, és a törlesztőrészlet. Mi pedig elmegyünk megérdeklődni, hogy ha 300 ezer forintos személyi kölcsönt igénylünk, az hogy nézne ki törlesztésben valamint THM-ben, majd kapunk a hirdetésben szereplő THM-nél lényegesen nagyobb összeget. Merthogy azt nem olvastuk el, hogy az a nagyon kedvező THM 5 millió forintos hitelre vonatkozik, és nem a mi 300.000 forintos hiteligényünkre.

A másik leggyakoribb eset az, amikor egy igen alacsony kamatot pillantunk meg, és a személyes ügyintézésnél derül ki, hogy mi arra az alacsony kamatra nem vagyunk jogosulltak, mert az csak bizonyos feltételek teljesülése mellett aktuális, például, ha prémium ügyfelek vagyunk egy adott banknál, azaz havi minimum netto 250 ezer forintos jövedelemmel rendelkezünk, és x ideje az adott banknál vezetett számlánkra érkezik a jövedelmünk. A mi minimálbérünkre, és a más banknál vezetett számlánkra pedig sajnos nem vonatkozik az akciós kamat, csak a magasabb. Ez pedig egy újabb ok a csalódásra, pedig csak annyi történt, hogy megint nem olvastuk el alaposan az apró betűs részeket, nem olvastuk el a ránk vonatkozó leírásokat.

A csalódások, kellemetlenségek elkerülése érdekében azt tanácsoljuk minden leendő hiteligénylőnek, minden leendő ügyfélnek, hogy saját érdekében bogarássza át alaposan az apró betűs részeket is mind a reklámokban, mind a szerződésekben, hogy ne érjen senkit kellemetlen meglepetés, ne érezze magát senki becsapva. Hiszen a pénzintézetek a hirdetményekben mindent leírnak részletesen, nekünk csak el kell olvasni. Ha valamit nem értünk, vagy nem teljesen világos, akkor a banki ügyintézők szívesen segítenek, készségesen adnak felvilágosítást, és inkább kétszer kérdezzünk, mint egyszer ne értelmezzünk valamit jól. Felvilágosítást kérni, pontosítani, azoknál a pénzintézeteknél is van lehetőség, ahol online igénylést adhatunk be, hiszen telefonos kapcsolatot velük is tudunk létesíteni.

A leggyakoribb félreértések

  • a kedvezmények csak az adott bank prémium ügyfeleire vonatkoznak
  • csak az adott banknál számlát vezetők kapnak kamat kedvezményt
  • csak bizonyos feltételek együtt teljesülése mellett jár bizonyos kedvezmény
  • csak bizonyos hitelösszeg igénylése felett kedvezményes a kamat, THM, illetve ez esetben jár csak a hirdetett ajándék

Az apró betűs részek elolvasása saját érdekünk, mindig szánjunk rá elegendő időt!