Foglaljuk össze a személyi kölcsönökről szükséges tudnivalókat!

A személyi kölcsön szabad felhasználású, fedezet nélküli hiteltermék, melyet a pénzintézetek ma már zömében forint alapon nyújtanak, többnyire fix kamatozással, így a futamidő végégig havonta egyenlő, előre kiszámítható törlesztőrészlet vállalása mellett fizethetjük vissza.

Mit jelent a szabad felhasználás?

Nem kell elszámolni a bank felé, hogy mire költjük a felvett összeget, így akár utazásra, gépkocsi vásárlásra, lakás felújításra, orvosi kezelésre, bármi egyébre fordíthatjuk.

Kik igényelhetnek személyi kölcsönt?

A feltételek bankonként változnak, így érdemes az adott bank feltételei között utána olvasni, de minimum a 18. életévét betöltött magyar állampolgár lehet hiteligénylő, akinek minimum nettó 75 ezer forint rendszeres jövedelme van, minimum 3 hónapja dolgozik egy munkahelyen, rendelkezik a megfelelő személyes okmányokkal, és a neve nem szerepel a negatív adóslistán. Nyugdíjasok is igényelhetnek személyi kölcsönt 75 éves kor alatt.

Mit kell tudni a személyi kölcsön igénylésről?

A személyi kölcsön igényelhető összege is bankonként változó, általában 300.000 forinttól 5 millió forintig terjedő összeget igényelhetünk, de van, amelyik bank már 100.000 forinttól hitelez. A futamidő általában 12-84 hónap.

Milyen dokumentumok szükségesek?

  • személyi igazolvány, lakcímkártya
  • adóazonosító kártya
  • jövedelemigazolás és / vagy bankszámlakivonat
  • kitöltött hiteligénylő nyomtatvány

Ezek az alap dokumentumok. A bankok egyénileg ettől eltérő dokumentumokat is kérhetnek, mint például telefonszámla, közüzemi számla, egyéb személyes okmányok, mint pl. útlevél, jogosítvány.

Mi a teendő, ha nem elég a hitelösszeg?

A bank a jövedelmünk függvényében dönti el, hogy milyen összegű hitelt folyósít számunkra. Ha ennél többre van szükségünk, akkor a futamidő növelésével juthatunk magasabb összeghez, illetve adóstárs bevonásával emelhető ez az összeg. Az adóstársra is ugyanazok a feltételek, elvárások vonatkoznak, mint a hiteligénylőre.

Hol igényelhetünk személyi kölcsönt?

A bankoknál személyesen, Tescoban, Auchanban, Postán a Pénzügyi Pultoknál, illetve az arra alkalmas bankok esetében online módon és/vagy telefonon.

Miként kell megfizetni a törlesztőrészleteket?

Havi egyenlő előre megállapított részletekben csekken, vagy banki átutalással, illetve meghatalmazva a bankot, hogy emelje le a törlesztés összegét a folyószámlánkról.

Mennyi a személyi kölcsön átfutási ideje?

Szintén bankja válogatja, van, ahol pár nap alatt folyósítják a hitelt, van ahol még gyorsabban. Az OTP Bank például a pozitív hitelbírálat után egy órán belül a számlánkra utalja a pénzt.

Fontos

Fontos, hogy mielőtt személyi kölcsön igényünket beadnánk valahova, alaposan tájékozódjunk a lehetőségekről és a feltételekről, hogy a legkedvezőbb lehetőséget választhassuk ki. Legalább ilyen fontos az, hogy mérlegeljük a helyzetünket és próbáljuk meg elkerülni a túlzott eladósodást.