gazdálkodás kategória bejegyzései

Nincs könnyű helyzetben az, aki személyi kölcsönt szeretne felvenni. No, nem azért, mert nincs erre lehetőség, éppen ellenkezőleg, a hitelpiacon a bőség zavara uralkodik.

Hitel

Így, ha valaki abba a helyzetbe került, hogy ez a megoldás maradt csak a problémáira, neki célszerű először alaposan tájékozódni. Ehhez egy hasznos tipp: www.hitelmindenkinek.hu

Új típusú hitelezés a nagy áruházak, hivatalok pultjainál

A bankok, takarékszövetkezetek, fennállásuk óta adnak hitelt az ügyfeleiknek. Azonban a multik, áruházláncok elterjedésével kialakult az az ügyfélközpontú lehetőség is, hogy ezek helyben, saját Pénzügyi Pultokat létrehozva kínálnak fogyasztási és személyi kölcsönöket. Így már lehetőségünk van Tesco Személyi Kölcsönt felvenni, valamint Auchan Személyi Kölcsönben is gondolkodhatunk, a legújabb pedig, hogy a postahivatalokban is igényelhetünk hitelt, Posta Személyi Kölcsön néven. Valóban ügyfélbarát megoldások ezek, hisz még a bankba sem kell bemennünk ahhoz, hogy valóra váltsuk álmainkat, elég csak azokon a helyeken megfordulnunk, ahol nap, mint nap úgyis megfordulnánk: hipermarketekben, postahivatalokban. Rendkívül kedvező megoldás ez nekünk, ügyfeleknek, különösen, hogy legtöbb esetben akciós hiteleket kínálnak.

De ki áll a Tesco, Auchan és Posta személyi kölcsönei mögött?

A Tesco Pénzügyi Partner a Budapest Bank kölcsöneit kínálja ügyfeleinek, így a BB elvárásainak kell megfelelnünk akkor, amikor Tesco kölcsönért folyamodunk. Ők most, karácsony előtt a többi bankhoz hasonlóan akciósan kínáljak hiteltermékeiket, köztük a személyi kölcsönt is. Kétféle konstrukció érhető el náluk személyi kölcsön tekintetében,a Tesco Privát Kölcsön Expressz és a Tesco Prémium Kölcsön, de Tesco Hitelkiváltó Kölcsönt is igényelhetünk, ha felgyülemlett, kisebb hiteleinket szeretnénk rendezni, és egy kölcsönre váltani azokat.

Miért jó ez a partnerség az ügyfélnek?

Több féle okból is. Például a banki nyitva tartás után is tudunk személyi kölcsön iránt érdeklődni, illetve igényelni is tudjuk azt. Nem a banki nyitva tartáshoz kell igazodnunk, hanem a hipermarketéhez, így késő este is, meg hétvégén is nyitva áll előttünk a lehetőség. A hiteligénylés egyszerű, gyors, kényelmes. Ráadásul mivel a Tesco, Auchan, Posta nagyszámú hitelt helyez ki, így a háttérbank nekik kedvezménnyel adja a kölcsöneit, amely kedvezményeknek mi, hiteligénylők vagyunk a haszonélvezői.

Auchan személyi kölcsön

Az Auchan egy francia pénzügyi cég hiteleit kínálja a fogyasztóknak. Az Oney a francia Auchan-csoport (Banque Accord) magyarországi leányvállalata, akik már 11 éve vesznek részt a magyar hitelpiacon. Áruvásárlási hiteleket, személyi kölcsönöket, hitelkártyákat kínálnak ügyfeleiknek, valamint biztosításokat. A közelgő ünnepekre való tekintettel sok termék esetében 0 %-os THM-mel csalogatják a vásárlókat, ügyfeleket.

Személyi Kölcsön a Postától

Csupán néhány hónapja elérhető, de máris nagy sikernek örvend a Posta Személyi Kölcsöne, mely igen széles rétegeket képes kiszolgálni. A Magyar Posta az FHB személyi kölcsönét kínálja ügyfeleinek igen kedvező konstrukcióban. Most, az év végi ünnepek előtt akciósan teszi mindezt, például az akció részeként elengedi a folyósítási jutalékot.

Személyi kölcsön egyszerűen, akár személyes kontaktus nélkül

Pénzügyeket csak személyesen!

Bár az óvatosabbak, az idősebbek elképzelni sem tudják, és valószínűleg bele se mennének egy olyan helyzetbe, hogy úgy vegyenek fel kölcsönt, hogy nem mennek be személyesen a bankba. Ha pénzügyi tranzakció, akkor ahhoz sokaknak hozzátartozik, hogy be kell menni a pénzintézetbe, személyesen kell ott beszélni egy ügyintézővel, mert az úgy valós és életszerű. Telefonon pénzügyeket intézni? Online személyi kölcsönt igényelni? Ez tuti biztos átverés – gondolják sokan, és messze el kerülik még a lehetőséget is.

Online hitelek, a XXI. század termékei

Azonban ez távolról sem így van, ez itt már a XXI. század, és bizony a pénzügyeinket is intézhetjük interneten, és telefonon. A kevésbé gyanakvóknak nagyszerű megoldás ez, hisz nem kell elutazni a bankba, nem kell órákig sorban állni, majd haza utazni, hanem körülbelül ezen idő fele alatt már el is intézzük a személyi kölcsön igénylést. Akik az online világban jól eligazodnak, akik kevésbé gyanakvóak, fiatalok, időhiányban szenvednek, kistelepüléseken élnek, nos, ők előszeretettel veszik igénybe azokat a lehetőségeket, ahol nem kell személyesen bemenni egy bankfiókba a hitelügyintézéshez. Hiszen ennél egyszerűbb, és gyorsabb lehetőség nincs. Ki szeret utazgatni, órákig sorban állni a hívószámok csilingelését figyelve? Ráadásul a hitelügyintézéshez minimum két, személyes találkozó szükségeltetik.

Miként működik az online igénylés?

Néhány bank esetében elég, ha megadjuk az elérhetőségünket az aktuális internetes felületen, és rövid időn belül visszahívnak minket. Néhány helyen mi magunk is tudunk hívást kezdeményezni, és minden, kölcsönnel kapcsolatos kérdésünket megválaszolnak, tájékoztatnak a hitel feltételeiről, a beküldendő dokumentumok listájáról, a hitelösszeget pedig egyszerűen ráutalják a bankszámlánkra. Így rövid idő alatt, kényelmesen, személyes találkozás nélkül juthatunk személyi kölcsönhöz.

Mely pénzintézeteknél van lehetőség online igénylésre?

A Magyar Cetelem Bank online jelentkezés után visszahívja az ügyfelet, ismerteti a lehetőségeket, a feltételeket, online kalkulációt végez, sőt a hitelképességi vizsgálatot is telefonon végzi. Miután mindent megtudunk, – felvehető hitel összege, futamidő, törlesztőrészlet, szükséges dokumentumok listája – azokat postai úton kell eljuttatnunk a bankhoz. Miután ezek beérkeznek, és minden rendben találtatott, visszakapjuk az aláírt szerződést, és a hitelösszeget a számlánkra utalják. Ezzel be is fejeződött a hiteligénylés, mindezt akár melegítőben, a karosszékben ülve intézhettük.

A Cofidisnél hasonlóan működik a dolog, annyi különbséggel, hogy nem kell még a postára sem elmennünk, hogy feladjuk a kért dokumentumokat, hanem a pénzintézet munkatársa házhoz jön az iratokért, majd vissza is hozza azokat.

A Provident gyorskölcsön esetében otthoni szolgáltatást kérhetünk, azaz a hitelintézet munkatársa felkeresi az ügyfelet otthonában, ott kitölti a papírokat, és a kölcsönösszeget is az ügyfél otthonában adja át, ahogy a későbbiekben ott veszi át a törlesztőrészleteket is.

A Citibanknál, az Oney-nál szintén van lehetőség online hiteligénylésre.

Ha Ön is szívesen intézi pénzügyeit telefonon, vagy online módon, akkor keresse a fenti pénzintézeteket, és gyorsan, kényelmesen juthat személyi kölcsönhöz!

Amiért az apró betűket is el kell olvasnunk!

Mi, emberek, sokszor felületesek vagyunk. Még akkor is, ha pénzkérdésről van szó. Sok esetben meglátunk egy reklámot, – jelen esetben egy személyi kölcsönt hirdetőt – ahol nagybetűkkel olvashatjuk a rendkívül alacsony törlesztőrlészlet összeget,vagy az alacsony THM-et, és máris sietünk érdeklődni, intézkedni, hogy aztán csalódottan távozhassunk.

Teljesen nyilvánvaló, hogy a bank egy-egy konstrukciónál a legkedvezőbb THM-et, a legalacsonyabb törlesztőrészleteket említi élen, szedi azt nagybetűvel. Pedig apró betűsen ott állnak a részletek is, csak mi hajlamosak vagyunk átsiklani felette, hogy aztán mikor megtudjuk a ránk vonatkozó feltételeket, akkor úgy érezzük, hogy becsaptak minket.

Milyen esetekben fordulhat ez elő?

Ha egy bank a személyi kölcsönét hirdeti, akkor nagybetűkkel írja, hogy mennyi a THM, és a törlesztőrészlet. Mi pedig elmegyünk megérdeklődni, hogy ha 300 ezer forintos személyi kölcsönt igénylünk, az hogy nézne ki törlesztésben valamint THM-ben, majd kapunk a hirdetésben szereplő THM-nél lényegesen nagyobb összeget. Merthogy azt nem olvastuk el, hogy az a nagyon kedvező THM 5 millió forintos hitelre vonatkozik, és nem a mi 300.000 forintos hiteligényünkre.

A másik leggyakoribb eset az, amikor egy igen alacsony kamatot pillantunk meg, és a személyes ügyintézésnél derül ki, hogy mi arra az alacsony kamatra nem vagyunk jogosulltak, mert az csak bizonyos feltételek teljesülése mellett aktuális, például, ha prémium ügyfelek vagyunk egy adott banknál, azaz havi minimum netto 250 ezer forintos jövedelemmel rendelkezünk, és x ideje az adott banknál vezetett számlánkra érkezik a jövedelmünk. A mi minimálbérünkre, és a más banknál vezetett számlánkra pedig sajnos nem vonatkozik az akciós kamat, csak a magasabb. Ez pedig egy újabb ok a csalódásra, pedig csak annyi történt, hogy megint nem olvastuk el alaposan az apró betűs részeket, nem olvastuk el a ránk vonatkozó leírásokat.

A csalódások, kellemetlenségek elkerülése érdekében azt tanácsoljuk minden leendő hiteligénylőnek, minden leendő ügyfélnek, hogy saját érdekében bogarássza át alaposan az apró betűs részeket is mind a reklámokban, mind a szerződésekben, hogy ne érjen senkit kellemetlen meglepetés, ne érezze magát senki becsapva. Hiszen a pénzintézetek a hirdetményekben mindent leírnak részletesen, nekünk csak el kell olvasni. Ha valamit nem értünk, vagy nem teljesen világos, akkor a banki ügyintézők szívesen segítenek, készségesen adnak felvilágosítást, és inkább kétszer kérdezzünk, mint egyszer ne értelmezzünk valamit jól. Felvilágosítást kérni, pontosítani, azoknál a pénzintézeteknél is van lehetőség, ahol online igénylést adhatunk be, hiszen telefonos kapcsolatot velük is tudunk létesíteni.

A leggyakoribb félreértések

  • a kedvezmények csak az adott bank prémium ügyfeleire vonatkoznak
  • csak az adott banknál számlát vezetők kapnak kamat kedvezményt
  • csak bizonyos feltételek együtt teljesülése mellett jár bizonyos kedvezmény
  • csak bizonyos hitelösszeg igénylése felett kedvezményes a kamat, THM, illetve ez esetben jár csak a hirdetett ajándék

Az apró betűs részek elolvasása saját érdekünk, mindig szánjunk rá elegendő időt!

Foglaljuk össze a személyi kölcsönökről szükséges tudnivalókat!

A személyi kölcsön szabad felhasználású, fedezet nélküli hiteltermék, melyet a pénzintézetek ma már zömében forint alapon nyújtanak, többnyire fix kamatozással, így a futamidő végégig havonta egyenlő, előre kiszámítható törlesztőrészlet vállalása mellett fizethetjük vissza.

Mit jelent a szabad felhasználás?

Nem kell elszámolni a bank felé, hogy mire költjük a felvett összeget, így akár utazásra, gépkocsi vásárlásra, lakás felújításra, orvosi kezelésre, bármi egyébre fordíthatjuk.

Kik igényelhetnek személyi kölcsönt?

A feltételek bankonként változnak, így érdemes az adott bank feltételei között utána olvasni, de minimum a 18. életévét betöltött magyar állampolgár lehet hiteligénylő, akinek minimum nettó 75 ezer forint rendszeres jövedelme van, minimum 3 hónapja dolgozik egy munkahelyen, rendelkezik a megfelelő személyes okmányokkal, és a neve nem szerepel a negatív adóslistán. Nyugdíjasok is igényelhetnek személyi kölcsönt 75 éves kor alatt.

Mit kell tudni a személyi kölcsön igénylésről?

A személyi kölcsön igényelhető összege is bankonként változó, általában 300.000 forinttól 5 millió forintig terjedő összeget igényelhetünk, de van, amelyik bank már 100.000 forinttól hitelez. A futamidő általában 12-84 hónap.

Milyen dokumentumok szükségesek?

  • személyi igazolvány, lakcímkártya
  • adóazonosító kártya
  • jövedelemigazolás és / vagy bankszámlakivonat
  • kitöltött hiteligénylő nyomtatvány

Ezek az alap dokumentumok. A bankok egyénileg ettől eltérő dokumentumokat is kérhetnek, mint például telefonszámla, közüzemi számla, egyéb személyes okmányok, mint pl. útlevél, jogosítvány.

Mi a teendő, ha nem elég a hitelösszeg?

A bank a jövedelmünk függvényében dönti el, hogy milyen összegű hitelt folyósít számunkra. Ha ennél többre van szükségünk, akkor a futamidő növelésével juthatunk magasabb összeghez, illetve adóstárs bevonásával emelhető ez az összeg. Az adóstársra is ugyanazok a feltételek, elvárások vonatkoznak, mint a hiteligénylőre.

Hol igényelhetünk személyi kölcsönt?

A bankoknál személyesen, Tescoban, Auchanban, Postán a Pénzügyi Pultoknál, illetve az arra alkalmas bankok esetében online módon és/vagy telefonon.

Miként kell megfizetni a törlesztőrészleteket?

Havi egyenlő előre megállapított részletekben csekken, vagy banki átutalással, illetve meghatalmazva a bankot, hogy emelje le a törlesztés összegét a folyószámlánkról.

Mennyi a személyi kölcsön átfutási ideje?

Szintén bankja válogatja, van, ahol pár nap alatt folyósítják a hitelt, van ahol még gyorsabban. Az OTP Bank például a pozitív hitelbírálat után egy órán belül a számlánkra utalja a pénzt.

Fontos

Fontos, hogy mielőtt személyi kölcsön igényünket beadnánk valahova, alaposan tájékozódjunk a lehetőségekről és a feltételekről, hogy a legkedvezőbb lehetőséget választhassuk ki. Legalább ilyen fontos az, hogy mérlegeljük a helyzetünket és próbáljuk meg elkerülni a túlzott eladósodást.