Kisokos a biztonságos utazáshoz

Egy nyaralás nagyon könnyen végződhet katasztrófával, ha nem készülünk fel alaposan az utazásra. Már egy egyszerű lerobbanás és autómentés is alaposan elveheti a kedvünket attól, hogy nyugodtan pihenjünk távol az otthontól. Ha mi is külföld felé igyekszünk, és nagy útra indulunk, érdemes egy kicsit alaposabban is felkészíteni autónkat a nagy útra. Nyilván ma már nem olyan idők járnak, mint egykoron, amikor egy autós nyaraláshoz kisebb autószerelési szakismeretekkel kellett rendelkeznünk ahhoz, hogy a kocsi alkalmas legyen a nagyobb távok megtételére.

Ennek ellenére ma is vannak olyan alapvető dolgok, amelyeket feltétlenül ellenőriznünk kell akár otthon, egyedül, akár egy autószerelő társaságában. Ilyen például az olajszint, ami nem csak a motorolaj megfelelő állapotát és állagát, valamint mennyiségét kell jelentse, hanem a fékolajét is. Utóbbi miatt érdemes szervizbe mennünk, ha régen volt fékolaj-csere, és ha már ott vagyunk, érdemes egy olajszűrő társaságában a motorolajt is lecseréltetni. Amennyiben ezek rendben vannak, feltétlenül ellenőrizzük lehetőleg indulás előtt a hűtőfolyadék szintjét. Ha hideg időben indulunk, mindig tegyünk fagyálló folyadékot, mert amennyiben a hegyekbe készülünk, és ott a folyadék belefagy a motorba, az autónk könnyen lehet, hogy ott marad, ahol utoljára hagytuk. Ha autónk gombbal záródik, mindig legyen nálunk egy tartalék elem, és legalább egy pótkulcs is, mert sok ezer kilométeres távolságból igencsak nehéz lesz új indítókulcsot szerezni magunknak.

Aki rendszeresen hordja autóját szervizbe, az sem dőlhet teljesen hátra, hiszen vannak nem kötelező, de ajánlott ellenőriznivalók is egy hosszabb út előtt, amelyeket nem árt számításba vennünk. Ilyen például a klíma, ami főleg a kánikulában biztosan használatba kerül majd. Mindig indulás előtt ellenőrizzük, hiszen amennyiben útközben vagyunk, vélhetően már nem akarunk egy szervizben időzni a nyaralás alatt arra várba, hogy kicseréljék vagy utántöltsék a klímát, arról nem is beszélve, hogy családunkat sem akarjuk kitenni az óriási melegnek. Fontos ezen felül ellenőrizni a gumik állapotát is, ha szükséges, vegyük le és külön-külön nézzük át őket kisebb sérüléseket, repedéseket, deformációkat keresve rajtuk.

Ha minden rendben van, ellenőrizzük a csavarokat, és végül, de egyáltalán nem utolsó sorban a guminyomást is. Ez különösen fontos, hiszen amennyiben autónk gumija laposabb vagy keményebb, mint az előírt, abban az esetben nem tudjuk majd kihozni belőle az optimális teljesítményt, sőt mi több, a fogyasztás mellett a csúszásveszélyt is megnöveljük ezzel. Hosszabb út esetén fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzük a guminyomást, ami főleg nagy melegben elengedhetetlen, hiszen így akár egy váratlan és balesetveszélyes durrdefekttől is megkímélhetjük magunkat. Ezen felül legyen nálunk az úton legalább egy liternyi extra motorolaj is, hiszen hosszabb igénybevétel esetén előfordulhat, hogy utána kell töltenünk, 1000 kilométerenként ugyanis főleg az idősebb motorral rendelkező autók akár 1 deciliter olajt is elfogyaszthatnak. Amennyiben van az autóban riasztó vagy indításgátló, mindig vigyünk magunkkal a hozzá kapcsolódó távirányítót, nehogy ne tudjuk elindítani az autót a nyaralás során. Természetesen legalább utazáskor mindig legyen az autóban a kötelező izzókészleten felül további egy tartalékizzó, valamint elakadásjelző háromszög és vontatókötél is, hiszen ki tudja, hogy mikor lesz szükségünk ezekre. Inkább előzzük meg a bajt!