Mit kell tudnunk az ékszereinkről?

A nemesfémből készült ékszerekbe, így az ezüstből készültekbe is kötelező fémjelet tenni. Mielőtt ékszert vásárolunk, ezt mindenképpen nézzük meg, hogy bele van-e vésve az ékszerbe! A fémjelet 10-szeres nagyítóval lehet kiolvasni. A magyar fémjel  hidat,viaduktot ábrázol. Az ékszerboltokban ki vannak függesztve a különböző fémjelek, így azokat be tudjuk azonosítani.1999 és 2006 között Magyarországon gyártott 925 ezrelékes ezüsttárgyakba például a Lánchidat, a 900 ezrelékesekben pedig az Erzsébet-hidat ábrázoló jeleket ütötték be. Hivatalos fémjelet csak a két grammnál nehezebb ezüstékszerekbe ütnek.

A két grammnál súlyosabb ezüstékszereket a Nemesfémvizsgáló és Hitelesítő Hatóság, vagy az uniós tagországok hivatala lát el az országnak megfelelő fémjellel. Ezüstékszereken egy szám is szerepelhet a fémjelben, ami a finomsági fokra utal, és az ékszerész is bevésheti. Többnyire 900-as vagy 925-ös szám található az ezüstékszerekben, ezek a számnak megfelelő mennyiségű ezüstöt tartalmaznak. A 900-asnál kisebb értékű ezüstök keményebbek, azonban kicsivel kevesebbet érnek.

Mivel az ezüst feketedésre hajlamos, sok esetben ródiumozzák azt, azaz az ezüstékszert először  rézzel, majd ródiummal vonják be. Ettől az ezüst ékszer nagyon szép lesz, vetekszik a fehérarany megjelenésével is, azonban óvatosnak kell lenni, mert a ródiumra nagyon sokan allergiásak. Ezenkívül a ródiummal bevont ékszert nem lehet javítani,mivel hő hatására felhólyagosodik, valamint az ezüst forrasztáskor le is dobja magáról a ródiumot. Épp ezért az ékszerészek nagy része nem is vállalja a ródiumozott ezüstékszerek javítását.

Ha ezüst ékszert vásárolunk, figyeljünk néhány dologra. A már említett fémjel megléte az első számú ezek között. Arra is figyeljünk, hogy a nagyon vékony ékszerek könnyen megnyúlhatnak, eldeformálódhatnak. Ha kő van az ékszeren, akkor az a jobb kivitel, ha az foglalatban van, mintha ragasztva lenne. Ha ezüst gyűrűt vásárolunk, akkor nem szerencsés választás a méretre állítható kivitel, mivel ezek eleve puha anyagból készülnek.

Ha olyan ezüstékszert választunk, amelyben gyöngyház-, vagy korallbetét is van, akkor ismernünk kell annak a pontos méretét, mivel az ilyen ékszerből nehéz kivenni egy-egy szemet, ha nagynak tűnne. Ennek az az oka, hogy a forrasztáskor a díszítő elemek elégnének. A forrasztást csak a szintetikus kövek bírják.

Az ezüstöt tisztítanunk kell, mivel könnyen feketedik. Az ezüsttisztító folyadékot ,vagy sprayt csak kő vagy gyöngy nélküli, nem antikolt ékszerek bírják.

A szappanos víz is jó módszer az ékszerek tisztántartására, csak arra kell ügyelnünk, hogy a törlésénél ne papírtörlőt vagy papírzsebkendőt használjunk, hanem finom,  puha ruhát.

Arra mindenképpen vigyázzunk, hogy termálvízbe ne érjen az ezüstékszerünk, mert azon azonnal ezüst-szulfid bevonat fog képződni.

Ha nem viseljük az ezüstékszereinket, tartsuk jól záródó szelencében, dobozkában, vagy zacskóban, lényeg, hogy zárt, száraz helyen legyen.

Ezüst ékszereinket soha ne érje klór, sós víz, szóda, és ügyeljünk arra, hogy a háztartási tisztítószerekben is találhatóak ilyen anyagok.

Ékszerek, drágakövek tisztításához soha ne használjunk ultrahangos tisztítót, szalmiákszeszt, vagy más vegyi anyagot . A türkiz, malachit, lazúrkő és az  opál különösen  könnyen elszíneződik.. Ha az ékszerünk drágakövet vagy gyöngyöt tartalmaz, ne tegyük vízbe, mert a foglalata meglazulhat.