művészet kategória bejegyzései

A Swarovski cég térhódítása

A Swarovski cég egy osztrák cég, mely üveggyártással és kristályüveg-csiszolással foglalkozik, valamint minőségi kristályüveg-ékszereket gyárt. Termékeit  a  világ több, mint 120 országában megtaláljuk. A cég emblémája egy hattyú, ami a tisztaságot és  eleganciát szimbolizálja. Évente két kollekcióval lépnek piacra: a tavaszi-nyári, és az őszi-téli darabokkal, melyek között klasszikus és extravagáns órák, ékszerek egyaránt találhatók.

A cég alapítója Daniel Swarovski, aki 1862-ben született Csehországban, egy olyan környéken, ahol egy nagy kristályüvegkészítő központ működött. Swarovskit már kisgyerekként is érdekelte a kristályüveg csillogása. Később apja műhelyében, és más csiszolóműhelyekben is inaskodott. Siemens és Edison technikai újításai hatására kifejlesztett egy kristályvágó gépet, amely a kristály megmunkálásában óriási lépés volt. Ennek használatával új korszak kezdődött az üvegkristályok világában. Daniel Swarovski 1895-ben alapította meg a céget, mely ma is családi vállalkozás formájában működik, a negyedik és ötödik generáció vezeti  ma azt.

A cég több részből áll, ezek egyike a SWAROVSKI nevet viselő ékszer és lakásdekorokat gyártó vállalat. A cég az ékszer és kiegészítők gyártásán túl foglalkozik még távcsövek, kristálycsillárok, kristálycsiszoló és vágó felszerelések gyártásával is. A termékpaletta igen széleskörű, dísztárgyak, ékszerek, órák, Disney –figurák, pendrive-ok találhatók a cég termékei között. Az új dizájn szerint a legfurcsább tárgyakat is kikövezik Swarovski kristállyal: fülhallgatókat, porszívókat, de még az autókat is.

A cég eleinte más ékszerkészítő cégeknek értékesített ékköveket,  de 1976-ban megalkották az első csinos kis  kristályfiguráikat, melyek sikere azóta is töretlen, Silver Crystal néven találjuk őket a polcokon. Az első ékszerkollekciót 1977-ben jelent meg az Egyesült Államokban, majd 1989-ben  Angliában, és Európa többi országában is piacra léptek. Ugyanebben az évben vette kezdetét a Daniel Swarovski divattervezés, melynek a kollekciójában exkluzív ékszerek és kiegészítők, ruhák szerepeltek.  1995-ben a cég a 100. évfordulóját ünnepelte, és létrehozta a Swarovski Kristály Világot. A Kristály Világ kiállítási központként, hangverseny- és fesztiválteremként egyedülálló a világon, melyet az ausztriai Wattens városban találunk.

A  Swarovski cég több nagy divatcéggel is együtt dolgozik, és hoznak létre közös kollekciókat, azonban csak és kizárólag nagy nevekkel dolgozik együtt, mint pl. a Dior és a Chanel. Egyébként a kristály szó ógörög eredetű, a krüsztallosz szóból ered. Szó szerinti fordításban valamilyen megfagyott dologra utal, mint pl. a jég. Valaha a szó kimondottan a kvarckristályra utalt, de a nyelvújítás során a jegőc kifejezéssel akarták magyarítani,de nem honosodott meg. A kristályoknak sokan természetfeletti, gyógyító hatást tulajdonítanak. Minden drágakő, féldrágakő kristály.

Az ékszerkészítés kellékeiként alkalmazott kristályok lehetnek természetesek vagy mesterségesek. Csillogásuk a hölgyek figyelemfelkeltését szolgálja. A mesterséges kristály alapanyaga a szilícium és ólom. Minél nagyobb a kristály ólomtartalma (ami a 30%-ot is elérheti) annál szebb a csillogása, amit a csiszolás még erősebbé tesz. A kristályok többnyire színezetlenül, kézi, vagy gépi csiszolással, gyönyörű megmunkálás utána kerülnek a vásárlókhoz. Olykor előfordul, hogy színezik is, ez természetes alapanyagokkal, titkos recept alapján készül.

Mit kell tudnunk az ékszereinkről?

A nemesfémből készült ékszerekbe, így az ezüstből készültekbe is kötelező fémjelet tenni. Mielőtt ékszert vásárolunk, ezt mindenképpen nézzük meg, hogy bele van-e vésve az ékszerbe! A fémjelet 10-szeres nagyítóval lehet kiolvasni. A magyar fémjel  hidat,viaduktot ábrázol. Az ékszerboltokban ki vannak függesztve a különböző fémjelek, így azokat be tudjuk azonosítani.1999 és 2006 között Magyarországon gyártott 925 ezrelékes ezüsttárgyakba például a Lánchidat, a 900 ezrelékesekben pedig az Erzsébet-hidat ábrázoló jeleket ütötték be. Hivatalos fémjelet csak a két grammnál nehezebb ezüstékszerekbe ütnek.

A két grammnál súlyosabb ezüstékszereket a Nemesfémvizsgáló és Hitelesítő Hatóság, vagy az uniós tagországok hivatala lát el az országnak megfelelő fémjellel. Ezüstékszereken egy szám is szerepelhet a fémjelben, ami a finomsági fokra utal, és az ékszerész is bevésheti. Többnyire 900-as vagy 925-ös szám található az ezüstékszerekben, ezek a számnak megfelelő mennyiségű ezüstöt tartalmaznak. A 900-asnál kisebb értékű ezüstök keményebbek, azonban kicsivel kevesebbet érnek.

Mivel az ezüst feketedésre hajlamos, sok esetben ródiumozzák azt, azaz az ezüstékszert először  rézzel, majd ródiummal vonják be. Ettől az ezüst ékszer nagyon szép lesz, vetekszik a fehérarany megjelenésével is, azonban óvatosnak kell lenni, mert a ródiumra nagyon sokan allergiásak. Ezenkívül a ródiummal bevont ékszert nem lehet javítani,mivel hő hatására felhólyagosodik, valamint az ezüst forrasztáskor le is dobja magáról a ródiumot. Épp ezért az ékszerészek nagy része nem is vállalja a ródiumozott ezüstékszerek javítását.

Ha ezüst ékszert vásárolunk, figyeljünk néhány dologra. A már említett fémjel megléte az első számú ezek között. Arra is figyeljünk, hogy a nagyon vékony ékszerek könnyen megnyúlhatnak, eldeformálódhatnak. Ha kő van az ékszeren, akkor az a jobb kivitel, ha az foglalatban van, mintha ragasztva lenne. Ha ezüst gyűrűt vásárolunk, akkor nem szerencsés választás a méretre állítható kivitel, mivel ezek eleve puha anyagból készülnek.

Ha olyan ezüstékszert választunk, amelyben gyöngyház-, vagy korallbetét is van, akkor ismernünk kell annak a pontos méretét, mivel az ilyen ékszerből nehéz kivenni egy-egy szemet, ha nagynak tűnne. Ennek az az oka, hogy a forrasztáskor a díszítő elemek elégnének. A forrasztást csak a szintetikus kövek bírják.

Az ezüstöt tisztítanunk kell, mivel könnyen feketedik. Az ezüsttisztító folyadékot ,vagy sprayt csak kő vagy gyöngy nélküli, nem antikolt ékszerek bírják.

A szappanos víz is jó módszer az ékszerek tisztántartására, csak arra kell ügyelnünk, hogy a törlésénél ne papírtörlőt vagy papírzsebkendőt használjunk, hanem finom,  puha ruhát.

Arra mindenképpen vigyázzunk, hogy termálvízbe ne érjen az ezüstékszerünk, mert azon azonnal ezüst-szulfid bevonat fog képződni.

Ha nem viseljük az ezüstékszereinket, tartsuk jól záródó szelencében, dobozkában, vagy zacskóban, lényeg, hogy zárt, száraz helyen legyen.

Ezüst ékszereinket soha ne érje klór, sós víz, szóda, és ügyeljünk arra, hogy a háztartási tisztítószerekben is találhatóak ilyen anyagok.

Ékszerek, drágakövek tisztításához soha ne használjunk ultrahangos tisztítót, szalmiákszeszt, vagy más vegyi anyagot . A türkiz, malachit, lazúrkő és az  opál különösen  könnyen elszíneződik.. Ha az ékszerünk drágakövet vagy gyöngyöt tartalmaz, ne tegyük vízbe, mert a foglalata meglazulhat.

Az ezüst, mint ékszer alapanyag

Az ezüst története kifejezetten összekapcsolódik az aranyéval, mivel az ezüst is előfordul elemi formában, és szépsége, fényessége már az ókor emberének is szemet szúrt.

Az ezüstből ékszereket készítettek, majd pénzverésre használták. Az ókori Egyiptomban, az ezüst értéke még megegyezett az aranyéval, mert akkor még nem tudták, hogy vegyületekből is előállítható. Amikor ez kiderült, akkor az ezüst értéke az aranyéhoz képest csökkenni kezdett.

A középkorban 1 kg arany 13 kg ezüstnek felelt meg, 1895-ben 28 kg-nak, 1939-ben már 77 kg-nak. 2008 végén 65 körül volt ez az arány.

Szinte minden háztartásban találunk valamiféle ezüstből készült tárgyat. Legtöbbünknek valamiféle ékszerünk van: ezüstgyűrű, nyaklánc, medál, fülbevaló, ezüst evőeszköz. Ékszereken, használati tárgyakon kívül más célra is használják az ezüstöt: orvosi műszerekhez, elektronikában, tükrökhöz, stb.

Az ezüst nemesfém, mivel olyan tulajdonságai vannak, melyet a fémművesek,  ötvösök, ékszerészek régóta a maguk hasznára fordítottak. Az ezüst jól alakítható, képlékeny, vakítóan fényesre polírozható, ellenálló. Az aranyhoz hasonlóan színezüstként túl lágy, így ötvözetét használják. Többnyire rézzel ötvözik.

Az ékszerek a mai magyar gyakorlatban kizárólag ebből az ötvözetből készülnek. Állami fémjelzés biztosítja, hogy garantált legyen a nemesfémtartalom. Ebből az ezüst-réz ötvözetből szebbnél szebb ezüstgyűrűk, láncok, kitűzők, karkötők, egyéb ékszerek készülnek nagyon sokak örömére.

Az ezüsttárgyakkal szemben egyetlen kellemetlenség érheti az embert: Az elszíneződése. Ez nem oxidáció, az ezüst nem oxidálódik. A levegőben is megtalálható kén lép kölcsönhatásba az ezüsttel és ez okozza a feketés elszíneződést. Ezt a szennyezett városi levegő, a termálvíz, bizonyos kozmetikumok sajnos csak elősegítik. Tisztítására többféle házi praktika létezik, mint pl. a fogkrém, de legjobb a direkt e célra gyártott tisztító folyadék, mellyel nagyon szépen megtisztítható az ezüst. Ha nem használjuk az ezüst ékszereinket, akkor tároljuk levegőtől elzárt helyen – pl. kis dobozban, önzáró tasakban, stb. -, és ezzel megőrizhetjük annak csillogását.

Az ezüstgyűrűket többnyire 925 ezrelékes tisztaságú ezüstből készítik. Az új ezüstgyűrűt ajánlott ródiummal bevonni (ez a platina fémek családjába tartozó, hófehér fém), így nem fog elszíneződni, és egy kitűnően megmunkált  ezüst ékszer szinte megszólalásig hasonlít a fehéraranyhoz.

A jegygyűrűk anyaga szinte majdnem mindig arany. Vannak, akik nem szeretik a sárgás színt, ők előszeretettel választanak fehérarany karikagyűrűt. Az ezüstgyűrű, a réz, a bronz és más, olcsóbb fémek pedig azért nem szerepelnek gyakran a karikagyűrűk anyagai között, mert idővel korrodálódnak, így nem biztosítják az állandóság érzését.

Az ezüstgyűrűinket rendszeresen tisztítani kell, hogy a fekete bevonat ne csúfítsa azt el. Különféle ezüsttisztító kendőket, vagy folyadékokat lehet kapni, amik nagyon szépen megtisztítják az ékszereket. Azonban ha nincs otthon sem tisztítókendő, sem ezüsttisztító oldat, akkor az alábbi házi praktika segítségünkre lehet:

Béleljünk ki egy üvegtálat alufóliával. Helyezzük bele az ezüstgyűrűket, majd 2-3 kanál szódabikarbónát és 1 teáskanál sót tegyünk a tálba. Ha ezzel megvagyunk, öntsünk rá annyi forró vizet, hogy ellepje az ezüstgyűrűket. Óvatosan keverjük fel az oldatot, de vigyázzunk, hogy ne érjünk a gyűrűkhöz, és a gyűrűk se karcolják össze egymást. Hagyjuk az oldatban állni az ékszereket addig, míg szép tiszták nem lesznek! Ezt követően mossuk meg őket tiszta vízzel, végül puha ruhával fényesítsük ki!

 

Újdonság az ékszerek piacán a nemesacél ékszer

A nemesacélból készült ékszerek sokkal tartósabbak, mint például az ezüstből készültek, mivel nem keletkezik rajta az a bizonyos fekete bevonat, mint az ezüstökön. Igaz ez még akkor is, ha gyógyvízbe megyünk vele.

A 316L sebészeti acél egy speciális fajtája a nemesacélnak, mely más elemek hozzáadásával allergiamentessé, kopásállóvá, rozsdamentessé, savállóvá válnak.

Egy fémre akkor leszünk allergiásak, ha annak viselése közben nikkel só párolódik ki az anyagból, ami sokunk bőrét irritálja, és kiütésessé válunk tőle. A 316L sebészeti acéloknál már úgy készítik el az anyagot, hogy semmilyen körülmények között ne engedje ki magából a nikkel sót. Ettől vállnak allergiamentesé, és éppen emiatt használják az orvoslásban is már több mint 300 éve, például implantátumok alapanyagként.

Ékszerkészítéséhez csupán néhány éve használják a nemesacélt. Sajnos egyre több ember érzékeny a különböző nemesfémekre. Szükség volt egy olyan megoldásra, melynek segítségével az allergiás emberek is viselhetnek ékszert. Ekkor jöttek rá, hogy a nemesacéloknak megvan ez a tulajdonsága, és a CNC maró gépek segítségével könnyen elő is állíthatók. Elsőként gyűrűket kezdtek gyártani, s mikor kiderült, hogy bevált, azaz nem okoz allergiát, nyakláncokat, karláncokat, piercingeket kezdtek tömegesen gyártani.

Mivel gépekkel lehet készíteni ezeket az ékszereket, így lényegesen olcsóbb az előállításuk. A nemesacél tulajdonságainak köszönhetően ugyanolyan, vagy még szebb ékszerek készülhetnek nemesacélból, mint nemesfémből.

A nemesacélt többféle anyaggal ötvözik, díszítik. Ilyen a kaucsuk. Nemesacél és kaucsuk gumi ötvözetéből sokféle és szép ékszer készül. A kaucsuk gumit szintén viselhetik allergiások is, kifejezetten masszív és strapabíró anyag. Kaucsuk gumiból készülnek pl. az autógumik is.

A nemesacél jól ötvözhető még különböző kristályokkal, drágakövekkel is, így igazi ékszert formálnak ebből az anyagból. A csillogó hatásuk okán sokan fehéraranyként tekintenek rá, merthogy a nemesacél egyik remek tulajdonsága, hogy a megmunkálás után csillogó felületű lesz. Egy szép kristállyal díszítve, könnyen összekeverhetjük, és igazi drágaköves fehér arany ékszernek nézhetjük egyszerű nemesacél ékszerünket. Neves ötvösök is készítenek nemesacélból gyűrűket ,melyeket aztán gyémánttal díszítenek és sok millió forintért eladnak.

A nemesacél pozitív tulajdonságainak köszönhetően már mandzsetta gombok és nyakkendőtűk is készülnek belőle, sőt még kulcstartók is.

Létezik színes nemesfém is, az elektromágneses medencében való fürdetéssel színezik őket, ami azt jelenti, hogy a színező anyag elektromágnesességgel tapad a nemesacélhoz. Ez azonban csak egy külső színezés. Arra nincs lehetőség, hogy a nemesacélt a gyártása során anyagában megszínezzék, így marad ez a módszer, ami azért nem tökéletes, mert a festék akár le is kophat idővel.

Ha színes nemesacél ékszerünk van, akkor takarításkor kerüljük a vegyszereket, mert ezek elősegítik a színezés kopását.

Egyre népszerűbbek ezek a fajta gyűrűk a jegyesek, házasulandók körében is, nagyon szép karikagyűrűk készülnek nemesacélból. Különösen azok veszik, akik a jelen gazdasági helyzetben nem engedhetnek meg mást, vagy pedig  a gyűrű csak esküvői kellék.

Miért választják szívesen a nemesacél ékszereket?

 • olcsóbb a nemesfémeknél
 • tartós, mert acélból készült
 • nem kopik, nem korrodálódik
 • nem feketedik, mint az ezüst, akár gyógyvizes medencébe is mehetünk vele
 • allergiamentes
 • nagyon népszerű, trendi ékszer

Mi a hátránya a nemesacélnak?

Az acél tulajdonságai közé tartozik az is, hogy kifejezetten kemény anyag. Ebből adódóan az ebből készült ékszerek átalakítása lehetetlen. Nem formálható úgy, mint az ezüst.

Kazinczy Ferenc

(Érsemlyén, 1759. október 27.–Széphalom, 1831. augusztus 23.)

Kazinczy Ferenc kivívta a szépirodalom önértékének rangját, megalapozta sajátosságának törvényeit, kijelölte korában követendő irányait. Nála a magyar nyelv ápolása, a nemzeti literatúra gyarapítása egyet jelentett az európaisághoz, a legműveltebb nemzetekhez való kapcsolódással, az újat teremtés parancsával, az együttes munkálkodás szükségességével.

Kazinczy portré

Kazinczy portré

250 évvel ezelőtt született nemesi családban Kazinczy József és Bossányi Zsuzsanna gyermekeként. Előbb anyai nagyapja, Bossányi Ferenc házában tanult, majd Késmárkon, Sárospatakon alapozta meg nyelvtudását, műveltségét. Első könyvét (Magyar Ország Geographica… 1775) szégyenkezve osztotta szét záróvizsgáján Sárospatakon. 1776-ban lefordítja Bessenyei György Der Amerikaner című művét. Elküldte a szerzőnek, akivel néhány levelet váltottak. 1777-ben jár először Bécsben, itt képzőművészeti tájékozottságát gyarapítja, megismerkedik néhány íróval, közéleti személyiséggel. Törvénygyakorlatát 1781–1782-ben Eperjesen, majd 1782–1783-ban Pesten végzi. Itt alakul ki kapcsolata Ráday Gedeonnal, a művelt, könyvgyűjtő főúrral, aki megismerteti a pesti színházi világgal, több íróval. 1784-től szabadkőműves. 1784–1786-ban zempléni és abaúji aljegyző, majd Kassán Török Lajos gróf mellett iskolai felügyelő, II. József modern, világi szellemű oktatási elveinek megvalósításáért küzd.

A Kassán töltött évek különösen jelentősek pályája indulásában. A művelt társaság, az ottani szalonélet, szerelmek, a széles körű ismeretségek ihletői, inspirálói lettek literátori munkásságának. Ekkor készül el Kayser német levélregénye nyomán átültetése a Bácsmegyeynek öszveszedett levelei (Kassa, 1789) és a Gessnernek Idylliumi (Kassa, 1788). Az előbbi a szentimentális regény, az utóbbi a részletező, kifinomult és érzelmes természetábrázolás nyelvi megformálásával vált mintaadóvá. 1788-ban Batsányi Jánossal és Baróti Szabó Dáviddal megalapítják a kassai Magyar Museumot (a folyóiratból 1792-ig nyolc szám jelenik meg), de mivel Batsányi tudta nélkül átírta előszavát, kiválik a társaságból, és Orpheus néven új lapot alapít (1792-ig ebből is nyolc szám jelent meg). 1791-ben állásából elbocsátják, de a megyei életben aktívan részt vesz, és intenzív írói munkásságot folytat. Folytatás

Mi az a restaurálás?

Az olyan bútorokat, melyeknek még van stílusa, érdemes felújítani. Ezek a bútorok az elmúlt idők stílusjegyeit tükrözik, a restaurálás által a mai modern kor nemzedéke is megismerheti őket.

Az is fontos szempont, hogy mint általában minden, az antik bútorok is egyre értékesebbek lesznek, ahogy telik az idő, ezért érdemes befektetni is ebbe. Ráadásul általában minden bútorra emlékként is tekintünk, mert valaha valakihez tartozott, ezért fontos eszmei értékkel is bír.

Antik bútor restaurálva

Antik bútor restaurálva

A restaurálás fogalma

Egy olyan tevékenység, ami a bútornak:

 • felméri az állapotát
 • meghatározza az állapotát
 • megvizsgálja, hogy károsodott-e
 • megjavítja a károsodást
 • megóvja az állapotát
 • dokumentálja a javítási eredményeit. Folytatás